Mjesečna preporuka knjiga-oktobar

Foto:freepik.com

Zagonetni svijet knjiga-Oktobar
Oktobar nam je donio kako i niže temperature i džempere,tako i nove knjige.Danas sa vama dijelim knjige koje sam pročitala i koje preporučujem,kao i knjige koje jedva čekam da kupim i pročitam.Zato zgrabite šolju kafe ili vrućeg čaja i uronite u zagonetni svijet knjiga sa mnom!
Top 5 knjiga koje sam pročitala ovog mjeseca
Knjige koje preporučujem od srca
1.Agata Kristi-Poneseni plimom

Svega nekoliko nedelja pošto se oženio privlačnom mladom udovicom Gordon Kloud tragično gine od avionske bombe u Londonu.Gordonova udovica,bivša gospođa Anderhej,preko noći postaje jedini vlasnik pozamašnog porodičnog bogatstva Kloudovih.
Uskoro će Herkulu Poarou u posjetu navratiti pokojnikova snaha,tvrdeći da su je duhovi upozorili kako je gospodin Anderhej živ.Poaro je prilično sumnjičav prema zahtjevu da pođe u potragu za nestalim čovjekom slijedeći vođstvo iz svijeta duhova.Ipak,zanima ga istinski motiv zašto je snaha Gordona Klouda došla kod njega...
2.Zoran Penevski-Sara i januar za dvije djevojčice

Roman o tome zašto je sve tako kako jeste.
Od istog autora:
Sara i zaboravljeni trg
Ponoć i njenim rukama
Prvi u Srbiji

Zašto za odrasle i za nju ne važe ista pravila,kako to da od svih nastavnika matematike na svijetu baš njoj zapadne Saruman,da li je baš sve onako kao što izgleda i šta nas čini ovakvima kakvi smo?
     Sara ide u sedmi razred,živi kod strica i voli da čita Milenine postove.Njih dvije se ne poznaju,ali obje čitaju strip "Crno-bijeli vrt".Milena odlučuje da odabranim citatima iz stripa riješi probleme koji je tište,a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice.Ali poslije novogodišnje žurke za njih dvije će januar dobiti novo značenje.Zajedno sa junakinjom "Cno-bijelog vrta" doći će do kraja potrage za odgovorom na pitanje koje je muči:zašto je ovaj svijet baš ovakav?
Poslije čudesnih avantura na zaboravljenom trgu,Sara se ponovo otiskuje u nepoznato,vodeći čitaoca kroz nove,iznenađujuće avanture duha.
3.Paulo Koeljo-Alhemičar

Priča o andaluzijskom pastiru,Santijagu,koji putuje iz svog zavičaja,iz Španije do egipatske pustinje u potrazi za blagom sakrivenim u piramidama,očarava svojom jednostavnošću i mudrošću.Niko ne zna gdje je blago niti da li će Santijago uspjeti da pređe prepreke na putu do njega.Ali,ono što počinje kao potraga za ovozemaljskim blagom pretvara se u otkrivanje blaga koje je nosio u sebi.
4.Antoan de Sent-Egziperi-Mali princ

Nezaboravni kultni klasik dvadesetog vijeka,"Mali princ",jednako je popularan kod najmlađih,kao i kod najzahtjevnijih,starijih čitalaca.Junak ove pripovijesti postao je jedan od amblema našeg vremena.
5.Frederik Bakman-Čovjek po imenu Uve

Upoznajte Uvea. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su provalnici zatečeni pod njegovim prozorom. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano – iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ili otkako je „izvršen prevrat“, kako Uve govori o tome. Ljudi ga zovu „ogorčenim komšijom iz pakla“. Ali zar Uve mora da bude ogorčen samo zbog toga što ne šeta okolo sa osmehom zalepljenim na lice? Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge... I tako, kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog novembarskog dana slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom. Priča koja će suštinski promeniti jednog čoveka i jedno udruženje stanara.
Top 5 knjiga koje željno iščekujem
Knjige koje jedva čekam da zgrabim,pročitam i podijelim sa vama svoje mišljenje o njima.
1.Uroš Petrović-Neko se uselio u onu staru vilu

Šta čekate? Još jedan sasvim običan dan? Sa ovom knjigom u rukama, takav vam se, jednostavno, neće dogoditi... Pred vama je novi roman u zagonetkama Uroša Petrovića, velikog majstora zagonetnih pustolovina i ostalih mozgolomnih zavrzlama! Uz to, ilustrovao ga je Aleksandar Zolotić, veliki majstor tajanstvene svetlosti papira. * Ko se uselio u onu staru, misterioznu, zastrašujuću, neobičnu vilu? Kakve tajne se skrivaju unutar te stare kuće? Proživite ovu napetu avanturu sa Lunom, Lirom i Veom, decom čudnih naravi iz još čudnije Ulice ljuljaški. Pred vama se nalazi mnogo iznenađenja i čak trideset mozgolomnih misterija koje vam neće dati mira dok ih ne rešite! Evo jedne od njih: U šumi je njeno mesto i opasne zube ima. Iz šume se čuje često, život nema, al’ život otima. Tek kada se reši, izgleda kao da je bila baš laka. Zar ne? Rešenje se, kome je potrebno, nalazi negde među koricama ove knjige i može se pročitati samo uz pomoć ogledala!
2.Agata Kristi-Treća djevojka

Agata Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspirov opus premašuju ukupni tiraž njenih dela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika. Tri mlade žene dele stan u Londonu. Prva je sposobna i ozbiljna sekretarica. Druga je umetnica. Treća prekida Herkula Poaroa dok doručkuje, priznajući mu da je izvršila ubistvo – i odmah zatim nestaje. Herkul Poaro postepeno saznaje priče koje okružuju zagonetnu treću devojku, njenu porodicu i njen nestanak. Pa ipak, slavnom detektivu potrebni su čvrsti dokazi da bi mogao da je proglasi krivom, nevinom ili neuračunljivom...
3.Frederik Bakman-Moja baka vam se izvinjava

Elsa ima sedam godina. Njena baka ima sedamdeset sedam godina i malo je luckasta – između ostalog ima običaj da sa balkona gađa pejntbol kuglicama nepoznate ljude. Ona je takođe i Elsina najbolja, i jedina, drugarica. Elsa noću traži utočište u bakinim pričama, u Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami, gde su svi drugačiji i niko ne mora da bude normalan. Kada Elsina baka umre i za sobom ostavi niz pisama u kojima se izvinjava ljudima kojima se zamerila, počinje Elsina najveća avantura. Bakina uputstva je vode kroz zgradu ispunjenu pijancima, čudovištima, opasnim psima i starim zakeralima, ali joj otkrivaju i tajnu o bajkama i kraljevstvima iz priča i o baki kojoj nijedna druga nije nalik. Moja baka vam se izvinjava ispričana je sa istom komičnom preciznošću i toplinom kao i debitantski bestseler Fredrika Bakmana, Čovek po imenu Uve. To je priča o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava: pravu na različitost.
4.Veronika Rot-Odani

Nakon čitanja prva dva dijela ovog serijala i gledanja filmova,odlučila sam da je definitivno vrijedno da spomenem i posljednja dva nastavka ovog fantastičnog serijala.

Društvo podijeljeno na frakcije raspalo se u paramparčad- razorili su ga nasilje i borba za prevlast, a trajno oštetili gubici i izdaje. Tris i Četiri kreću u istraživanje spoljnog svijeta, u nadi da će konačno pronaći dugoočekivane odgovore i mir. Ipak, čini se da će tek tamo shvatiti kolike žrtve treba da se podnesu i koliko hrabrosti, odanosti i ljubavi je za taj mir zapravo potrebno.
5.Veronika Rot-Četiri

Da li se pitate kako je izgledala Tobajasova ceremonija odabira? Kopka li vas kada je dobio nadimak Četiri i da li ga je rado prihvatio? Da li vas zanima kako je protekla njegova inicijacija u frakciju Neustrašivih? Gorite li od znatiželje šta je pomislio kad je prvi put video Tris? Pročitajte zbirku priča Četiri. Sagledajte distopijski Čikago i njegove frakcije Tobajasovim očima.
To bi bilo to za ovaj post!
Nadam se da vam se svidio!Za sva pitanja i ideje za postove možte mi se obratiti u komentarima.Do sljedećeg čitanja!

Anita❤

Comments