Kuda nakon osnovne škole?

Foto:eadbox.com


Savjeti za upis i odabir srednje škole
Za mene je uveliko počeo završni razred osnovne škole i nedoumice oko upisa u srednju školu.Zato sa vama danas dijelim pet faktora važnih za upis kao i korisne savjete koje sam i sama isprobala i pomoću kojih ćete lakše usmjeriti sebe na pravi put i izabrati pravu srednju školu.

1.Samoprocjena
Vrlo je važno znati svoja interesovanja i usmjeriti sebe na pravi put.Zato ću priložiti link za sajt na kojem na lijevoj strani sajta možete preuzeti fajl u PDF formatu u kojem su svi korisni detalji o samoprocjeni i ostalim važnim faktorima za odabir srednje škole.Takođe ću priložiti i sliku da biste lakše pronašli fajl i preuzeli onaj pravi.
Foto:www.mpin.gov.me

http://www.mpin.gov.me/rubrike/srednje-obrazovanje
preuzmite fajl zaokružen crvenom bojom
U ovom fajlu naći ćete koristan informator.Ovo je stari informator od 2014. godine,ali sadrži veoma dobra objašnjenja i formular za samoprocjenu.Jako sam zadovoljna pitanjima u formularu.
Kada ste završili sa formularom za samoprocjenu(koji se nalazi u prvih nekoliko stranica fajla)pogledajte vaše rezultate.Oni će vam reći koje su vaše sklonosti i koja vrsta inteligencije je najizraženija kod vas.
2.Društvo
Svakako je lijepo nastaviti školovanje sa nekim sa kim smo išli i u osnovnu školu,ali nemojte birati npr. gimnaziju samo na osnovu toga koliko vaših drugova iz osnovne škole takođe upisuje gimnaziju.U srednjoj školi se pripremate za dalje obrazovanje i za potencijalni posao,pa bi trebalo da izaberete nešto što vas interesuje i što volite.
3.Bez stresa
Svi znamo da je vrlo važno izabrati pravu srednju školu,jer nam je to dio daljeg školovanja i buduće karijere.Ali,ako pritisnemo sebe da što prije izaberemo,možda ćemo napraviti brzopletu odluku i nećemo biti zadovoljni time što smo izabrali.Poruka je-bez stresa i nervoze!
4.Izbor škole prema udaljenosti
Dešava se da učenici odustaju od određene škole jer je predaleko od kuće.Ovo je pogrešan način razmišljanja-treba da jurimo svoje snove i da ih ostvarujemo!
5.Odustajanje od škole zbog uspjeha
Postoje škole u koje se upisuju samo odlični i vrlo dobri učenici,pa oni sa manjim uspjehom odustaju od željene škole.Po mom mišljenju,bolje je pokušati nego prerano odustati.


To bi bilo to za ovaj post! Nadam se da vam se svidio!Takođe,dodala sam neke podatke u rubriku "O meni",pa bih voljela kada biste ih pogledali!Sve vaše ideje za postove i sva vaša pitanja možete ostaviti u komentarima!
Do sljedećeg čitanja!
Anita❤


Comments