Mjesečna preporuka knjiga-novembar


 Još jedan mjesečni post od mene.Malo kasnim,ali za vas sam pripremila,kao i uvijek,deset knjiga koje vam preporučujem.Zgrabite toplu čokoladu i uronite u zagonetni svijet knjiga!






Top 5 knjiga koje sam pročitala u novembru

1)Dženifer Bel-Neobičnjaci-Iskrivljeni šestoparac
Foto:www.knjizare-vulkan.rs


Dobrodošli u svijet u kom ništa nije onakvo kakvim se čini...

Srebrno zvono ce vam pokazati put. Fitilj svijeće će vas sakriti, a iskrivljeni šestoparac će biti prvo upozorenje: Vrijeme ističe. Od trenutka kada Ajvi i Seb ugledaju jedan krajnje neobičan prizor u kući njihove bake Silvi, svijet će im se okrenuti naglavačke. Zloslutno pero samo od sebe ispisuje poruku: Sada te vidimo. 

Nizom neverovatnih okolnosti završavaju u čudesnom svijetu Lundinora, gdje obični predmeti imaju zapanjujuće moći. Ali gdje ima moći, vreba i zlo – Ajvi i Seb će morati da riješe porodičnu misteriju prije nego što bude prekasno… A sat neumoljivo otkucava.
  

Ako volite seriju knjiga o Hariju Poteru,ovo je definitivno prava knjiga za vas.Obavijena misterijom,ova priča vas vodi u jedan sasvim drugačiji Hogvorts.Toplo preporučujem ovu knjigu svima koji vole misteriju i onima koji je pak i ne vole,jer će je uz ovu knjigu sigurno zavoljeti.

2)Kit Stjuart-Bio jednom jedan dječak
Foto:www.vulkani.rs

Uprkos naslovu,ova priča nije bajka.Ovo je nezaboravna priča o preprekama koje život postavlja ljudima koji su drugačiji.

Otac koji ponovo spoznaje ljubav.

Upoznajte tatu, Aleksa. On voli svoju ženu Džodi, ali je zaboravio da to treba i da joj pokaže. Voli i svog sina Sema, ali ga često ne razumije. Kada tenzija počne da rastura porodicu, Aleks je svjestan da će nešto morati da se mijenja. Prije svega, on sam.

Sin koji ponovo otkriva radost života.

Upoznajte sina, Sema, dječaka koji ima osam godina. Predivnog, prepunog iznenađenja, posebnog. Za njega, svijet je velika misterija koju ne može sam da riješi, sve dok ne postane dio virtuelnog svijeta Majnkrafta i njegova mašta ne počne da buja. Kada mu se i tata pridruži u gradnji zamkova, njih dvojica zajedno će shvatiti da ponekad lijepe stvari moraju da budu srušene kako bi još bolje došle na njihovo mesto. 



3)Uroš Petrović-Neko se uselio u onu straru vilu
Stimpank roman u zagonetkama.

Šta čekate? Još jedan sasvim običan dan?
Sa ovom knjigom u rukama, takav vam se, jednostavno, neće dogoditi...

Pred vama je novi roman u zagonetkama Uroša Petrovića, velikog majstora zagonetnih pustolovina i ostalih mozgolomnih zavrzlama! Uz to, ilustrovao ga je Aleksandar Zolotić, veliki majstor tajanstvene svetlosti papira.
Ko se uselio u onu staru, misterioznu, zastrašujuću, neobičnu vilu? Kakve tajne se skrivaju unutar te stare kuće?

Proživite ovu napetu avanturu sa Lunom, Lirom i Veom, decom čudnih naravi iz još čudnije Ulice ljuljaški. Pred vama se nalazi mnogo iznenađenja i čak trideset mozgolomnih misterija koje vam neće dati mira dok ih ne rešite!

Evo jedne od njih:

U šumi je njeno mesto
i opasne zube ima.
Iz šume se čuje često,
život nema, al’ život otima.


Tek kada se reši, izgleda kao da je bila baš laka. Zar ne?

Rešenje se, kome je potrebno, nalazi negde među koricama ove knjige i može se pročitati samo uz pomoć ogledala!

Pišite mi vaše predloge za rješenja u komentarima!❤

4)Angela Kecojević-Marija i slavuj,putovanje po mjesečini
Foto:kodex.me

Knjiga je namijenjena svim uzrastima, na engleskom i crnogorskom jeziku, a prate je i divne ilustracije u kojima će uživati svaki čitalac.
Marija i Slavuj je interesantna priča o Nikšiću i predjelima koje Nikšićani dobro poznaju, ali osim o Nikšiću ovo je priča o jednoj porodici. O porodici uopšte kao ćeliji društva koja izgrađuje najbolje ljude i gaji plemenitost.Jako mi je drago da sam mogla da budem dio promocije ove predivne knjige.

5)Džon Grin-Gradovi na papiru
Foto:knjiga.ba
Kventin Džejkobsen čitav život provodi posmatrajući očaravajuće živahnu Margo Rot Spigelman i voleći je izdaleka. Zato bez riječi krene za njom kada mu jedne noći zakuca na prozor obučena kao nindža, pod izgovorom da ga vodi u savršeno isplaniranu osvetničku akciju.

Nakon te nezaboravne zajedničke noći, Margo Rot Spigelman nestaje iz grada, ostavivši Kjuu tragove za koje on vjeruje da će ga odvesti ka njoj… 





Top 5 knjiga kojima se radujem
1)Haled Hoseini-Lovac na zmajeve
Foto:novaknjiga.com
Lovac na zmajeve je dirljiva priča o dalekoj kulturi Avganistana i sazrijevanju dva dječaka u posljednjim mirnim danima, danima prije upada ruske vojske. Amir i Hasan su dva nerazdvojna prijatelja koja veže strast za pravljenjem zmajeva, a razdvaja klasna razlika. Amiru je Hasan bio drag, ali bio mu je i kamen spoticanja u odnosu sa njegovim ocem. Baba je bio naklonjen Hasanu i uvijek ga je pominjao kao primjer idealnog dječaka. Posljednji odigrani turnir i izdaja Amira donio je razdor među njima i životi su im krenuli različitim putevima. Mnogo godina kasnije, kao odrastao čovjek u Americi, Amir shvata da nema mira i da ga događaj iz djetinjstva proganja i pokušava da pronađe iskupljenje. Upoznajući Hasanovog sina, pokušava da zauzme Hasanovo mjesto i popravi grešku iz djetinjstva.
 





2)Zoi Sag-Onlajn djevojka solira
Foto:laguna.rs

 Penin život se vratio u normalu.

Počinje nova školska godina i Peni je spremna da se suoči sa svijetom – sama. Noa je nestao sa radara. Otkako je prije završetka turneje napustio grupu, niko, pa čak ni Peni, ne zna gdje je on. Kada je Megan pozove u posjetu svojoj školi, Umjetničkoj akademiji u Londonu, Peni će se obradovati prilici da upozna nove prijatelje.
Čini se da je njena pomoć neophodna Eliotu, a svakako bi Pouzi dobrodošli njeni savjeti kako da se oslobodi treme na sceni. Pomaganje drugima je uvek dobar način da se skrenu sopstvene misli. A hoće li i Kalum, šarmantni mladić iz Škotske, biti samo njen novi drug? Da li je Peni spremna da preboli Nou Flina?

Zoi Sag, to jest Zoella, pisala je priče odmalena. Njeni blogovi i vlogovi o ljepoti, modi i stilu života imaju mnogo pratilaca i milione pretplatnika na Jutjubu.


3)Stefan Tićmi-Ja sam Akiko
Foto:laguna.rs
Roman o devojčici koja ne voli granice.

Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo. Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom.
Akiko ima pjegice, voli svog oca, koža joj miriše na staru hartiju i često je usamljena. Drugima djeluje neobično, a život će joj se promijeniti kad bude upoznala Baobaba i Marsela.
Nadahnuta, poetska knjiga Stefana Tićmija novi je glas u domaćoj književnosti za djecu i mlade. Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput Malog Princa, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman Ja sam Akiko ulazi u niz ostvarenja koja će decenijama biti naši sagovornici.

Dječja knjiga godine Međunarodnog festivala „Trg od knjige“

4)Sara Dž. Mas-Kraljica sjenki
Foto:laguna.rs
Seleni Sardotijen je oduzeto sve što je voljela. Ali napokon se vratila u carstvo – da bi se osvetila, da bi spasila svoje nekada slavno kraljevstvo i da bi se suočila sa sjenkama prošlosti...

Prihvatila je sebe kao Elin Galatinijus, kraljicu Terasena. Ali pre nego što bude mogla da povrati svoj presto – moraće da se bori.

Boriće se za svog rođaka, ratnika spremnog da pogine samo da bi je opet video. Boriće se za svog prijatelja, mladića zarobljenog u zloglasnoj tamnici. I boriće se za svoj narod, kojeg je porobio surovi kralj i koji čeka pobedonosni povratak svoje izgubljene kraljice.

Selenino epsko putovanje opčinilo je milione čitalaca širom sveta. Četvrti deo serijala o njenim pustolovinama zapanjiće čitaoce dok budu pratili kako Selenina priča raste u strastveni, bolni vrhunac koji bi lako mogao da sruši čitav njen svet.


5)Sara Mlinovski-Deset stvari koje smo uradile(a vjerovatno nije trebalo)
Foto:laguna.rs
Beskrajno zabavna priča u koju ćete se zaljubiti! Pruža sasvim originalan pogled na slobodu, druženje i prvu ljubav.

Koja šesnaestogodišnjakinja ne bi ugrabila priliku da se preseli kod drugarice koja živi sama? Mada u ovom slučaju možda prilika nije prava reč jer je Ejpril morala malčice da izvrne istinu kako bi joj otac to dozvolio. No ona i njena sustanarka Vaj sasvim su odgovorne i sposobne da se brinu o sebi. Kako su onda uspjele da bježe iz škole, priređuju lude žurke, kupe topli bazen i prihvate bjegunca, prosto ni njima nije jasno.

Do kraja školske godine Ejpril će morati da se izbori s ljubavnim trouglom, da nauči sama da pere veš i prihvati da joj se brižljivo izgrađen svet možda raspada... a to je greška koju nije smjela da napravi.


To bi bilo to za ovaj post!Nadam se da vam se svidio!Naravno,za sva pitanja i ideje za postove obratite mi se u komentarima,i ne zaboravite da mi napišete rješenje zagonetke od prije!Do sljedećeg čitanja!
Anita❤
P.S:Naslovna slika za ovaj post je fotografisana mojim aparatom,pišite mi u komentarima šta mislite o kvalitetu!❤❤❤
P.P.S:Dopisala sam mali update na post o Djeda Mrazu!

Comments